header banner
Default

Crypto staking | Verdien geld door cryptocurrency te staken


Crypto staking is een vorm van passief beleggen in crypto waarbij je coins bewaart in ruil voor een vergoeding. Een soort rente op je spaarrekening dus. Door een cryptocurrency te staken kunnen investeerders soms op een relatief veilige manier een aantrekkelijk rendement maken.

Let op: beleggen in cryptovaluta, inclusief staking, gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Wat is crypto staking?

VIDEO: Cryptocurrency Staking Explained: How It ACTUALLY Works
CoinGecko

Crypto staking

Cryptocurrency staking betekent dat je crypto bewaart in ruil voor staking rewards. Je kunt crypto kopen omdat je hoopt op koerswinst, maar het rendement op crypto staking is een soort rente waardoor je inleg in een bepaalde munt groeit.

Net als rente die je ontvangt op een spaarrekening brengt staken een passief inkomen. De rewards van staking zijn in crypto, waardoor je zo verdient aan crypto zonder nieuwe crypto-coins te hoeven kopen.

Met het staken van crypto zet je deze tijdelijk opzij, in ruil voor een reward.

Staken op exchanges

VIDEO: How To Make $39 A Day Staking Ethereum
Lark Davis

Enkele exchanges die staking van crypto aanbieden zijn:

Bitvavo

VIDEO: What Does STAKING Even Mean? Types of Crypto Staking EXPLAINED
CoinGecko

Bitvavo is opgericht in Amsterdam en met inmiddels anderhalf miljoen gebruikers is het de grootste crypto-exchange van Nederland. Bitvavo biedt meer dan 175 digitale valuta tegen lage transactiekosten en een eenvoudige manier om je crypto's te staken. Het is genoteerd bij de AFM en geregistreerd bij De Nederlandsche Bank.

Coinmerce

VIDEO: What is Staking Cryptocurrency? Crypto Staking Explained Simply
MoneyZG

Coinmerce is een in Nederland opgericht platform voor cryptocurrencies. Je kunt er meer dan 200+ crypto's kopen en verkopen waarvan je een groot aantal direct via het platform kunt staken. Naar eigen zeggen biedt het de hoogste 'Earn'-percentages van Europa. Het staat genoteerd bij de AFM en is geregistreerd bij De Nederlandsche Bank.

eToro

VIDEO: What is Staking Cryptocurrency? Making Money with Staking
MoneyZG

Als je wilt beleggen met maximale vrijheid is eToro internationaal een kampioen onder de brokers. Miljoenen gebruikers uit meer dan honderd landen handelen hier snel en goedkoop in aandelen maar ook in grondstoffen, valuta en 41 soorten crypto. eToro biedt ook opties en CFD's maar let op: 68% van de retail CFD-accounts verliest geld.

Zie ook ons complete overzicht met cryptocurrency-brokers.

cryptomunten sparen in ruil voor een beloning

Staking crypto: hoe werkt dat?

VIDEO: How To Make Money From STAKING CRYPTO in 2023 As A Beginner (Without Skills)
TheFinanceValueGuy

Digitale valuta werken op blockchain-technologie. Door crypto te staken verbeter je de betrouwbaarheid van zo’n blockchain. Een blockchain-netwerk is een universeel grootboek verspreid over verschillende computers. Omdat iedereen de transacties hiervan kan zien, is het vrijwel onmogelijk om deze te vervalsen.

Transacties op de blockchain worden doorlopend gecontroleerd met ingewikkelde algoritmes en formules. Staking is een manier om zo’n controle uit te voeren. De coins in je wallet bevatten al data van de blockchain waarmee die transacties kan verifiëren. De bewaarde crypto dient als een soort borg (stake).

Staking is een manier om crypto-transacties te valideren. Daar krijg je een vergoeding voor.

Voor de controle hoef je tijdens de staking-periode alleen een bepaalde hoeveelheid crypto vast te houden. Zodra genoeg verschillende partijen de transactie goedkeuren met hun bewaarde crypto, wordt er een nieuwe block op de blockchain aangemaakt. Een nieuwe boeking in het grootboek, dus. Dit proces van goedkeuring heet ook wel Proof-of-Stake (PoS). In ruil voor crypto staken krijg je een vergoeding.

Coins staken versus minen

VIDEO: What is Proof of Stake? - Earn Passive Income with Staking
99Bitcoins

munten staken vs. minenProof-of-Stake is een alternatief voor Proof-of-Work (PoW), een ander goedkeuringsproces. Die laatste controleert transacties niet met bewaarde crypto, maar met de rekenkracht van computers (crypto minen).

Miners hebben soms magazijnruimtes vol computers ingericht (mining farms). Dat werkt ook goed, maar PoW verbruikt soms veel energie om een blockchain-netwerk veilig te houden.

Het goedkeuringsproces van bitcoin verbruikt evenveel stroom als een klein land. Proof-of-Stake kan dit veranderen. Daarbij is niet de grootste hoeveelheid computerkracht, maar de hoeveelheid bewaarde crypto bepalend om transacties te verifiëren.

Waarom crypto staken?

VIDEO: How To Stake Crypto On Ledger Hardware Wallets In 2 Minutes for PASSIVE INCOME
Adam Venture Crypto

Cryptomunten staken is een passieve en relatief veilige manier om extra geld te verdienen aan je crypto’s. Het is een lange termijninvestering waarbij je rendement opbouwt met de tijd. De risico’s van crypto staking dus lager dan bij de handel van coins, maar het rendement is soms toch aantrekkelijk.

Crypto staken is een meer passieve en duurzame manier om rendement te genereren.

Voor staking heb je geen uitgebreide technische kennis nodig. Het staken gaat helemaal vanzelf via je wallet of crypto-platform. Het enige wat je hoeft te doen is crypto kopen en vasthouden. Hierdoor hoef je de sterk fluctuerende cryptomarkt niet op de voet te volgen of je enorm te verdiepen in de nieuwste coins.

Welke coins kun je staken?

VIDEO: XRP RIPPLE WTF HOW IS THIS EVEN POSSIBLE !!!!!!!!
The JWK Show

verschillende cryptocoins die staking aanbieden

Je kunt niet elke coin staken. PoS is een relatief nieuw verschijnsel: een paar jaar geleden deed nog geen enkele cryptocoin aan staking. Inmiddels biedt een groot en groeiend aantal coins staking-rewards en verschillende online brokers bieden crypto staking aan als investering.

Ethereum, een van de grootste cryptocurrencies na bitcoin, is in 2022 overgestapt op staken. Dit heeft de markt voor PoS een enorme boost gegeven. Andere bekende cryptocoins die staking rewards aanbieden zijn cardano, EOS, tezos, cosmos en polkadot. 

Een cryptocurrency moet de methode wel aanbieden. Al zijn er zelfs verschillende exchanges die (off chain) staking aanbieden voor bitcoin of andere cryptovaluta die eigenlijk niet geschikt zijn voor staking. Eigenlijk bieden deze brokers dan zelf rente voor het gebruik van hun platform.

Een van de grootste cryptomunten Ethereum is per 2022 overgestapt op staken.

Hoe kun je cryptocurrency staken?

VIDEO: How to Never Go Broke (By Staking $ETH)
Coinsider

Staking rewards verdienenOm cryptocurrencies te staken, moet je er een bepaalde hoeveelheid van opzij zetten. Je kunt cryptocoins vasthouden in je eigen wallet of op het platform van een online crypto broker.

De bekendste crypto-platformen die staking aanbieden zijn Bitvavo en Binance. Er zijn ook speciale staking-diensten die je aan je wallet kunt koppelen, zoals bijvoorbeeld Exodus.

Rendement van staking

VIDEO: 20-50x Ahead! 2024 Will Be the BIGGEST Crypto & Macro Bull Market Ever - Raoul Pal
Savvy Finance

Je kunt door staking rendement opbouwen met minder risico dan de meeste crypto-investeringen. Als je gaat staken is er soms een minimuminvestering vereist. Om ethereum te staken moet je bijvoorbeeld een bepaalde periode minimaal 30 ETH opzij zetten. Dit is aan het begin een aardige investering.

Via crypto brokers kun je vaak samen met andere stakers investeren in een staking pool. Ze bundelen dan alle investeringen, waardoor je ook met kleinere bedragen kan meedoen. Veel platforms bieden staking pools waarmee je ook andere crypto opzij kunt zetten voor het staken van, bijvoorbeeld, ethereum.

De vergoeding die je ontvangt verschilt per cryptomunt en platform. Zo is de waarde van de cryptocoin van invloed en kent elk platform eigen tarieven. Verder spelen volumes een grote rol. Als er weinig van een crypto vaststaat, neemt de vergoeding toe zodat meer stakers meedoen. Is de stake wel hoog, dan daalt de vergoeding juist.

Om te kunnen staken is er een minimuminvestering vereist.

Rendement op staking heeft tijd nodigSoms speelt ook de looptijd een rol. Hoe langer je dan je crypto vasthoudt, hoe hoger de vergoeding is. Het rendement voor crypto staking varieert van zo’n 1 tot 10 procent per jaar, of soms zelfs meer.

Crypto-coins staken klinkt dan aantrekkelijker dan de rente op een gewone spaarrekening, maar je moet wel rekening houden met wisselkoersen.

De rente ontvang je meestal in de cryptocurrency zelf. Als je de opgebouwde staking-beloningen aan jezelf wilt uitkeren, moet je het dus wel eerst inwisselen voor, bijvoorbeeld, euro’s. Tijdens de looptijd kan de koers van de crypto zelf enorm zijn veranderd.

Risico’s van Proof-of-Stake (PoS)

VIDEO: How I Make $200 A Day With Crypto Passive Income
Jesse Eckel

Cryptocoins staken is een passieve vorm van investeren. Hierdoor is het minder risicovol dan coins kopen en verkopen, bijvoorbeeld. Desalniettemin is de markt voor crypto continu in beweging: een munt kan op dezelfde dag enorm stijgen en net zo hard weer dalen. En als de waarde van een cryptocoin afneemt, kun je ondanks je rendement in staking door het koersverlies toch verlies maken op je investering.

Een ander mogelijk risico is zogenaamde slashing. Dit is een veiligheidsmaatregel in het blockchain-netwerk voor als er een storing is of de Proof-of-Stake om een andere reden fout gaat. Zoals wanneer een transactie dubbel wordt ingeboekt. Als dit gebeurt, kun je mogelijk je gestakete coins kwijtraken. Vaak heeft een crypto-platform hier wel verzekeringen voor en vergoedt die de verloren coins zonder extra kosten.

Veelgestelde vragen

VIDEO: CARDANO ADA - MAY NOT TURN BACK!!! BULLISH SCENARIO!
LuckSide Crypto

Enkele veelgestelde vragen over staking zijn:

Wat is het beste staking platform?

VIDEO: 5 Best Crypto to Stake for Maximum Returns 2023 (BIG PASSIVE REWARDS)
Jacob Crypto Bury

Er zijn meerdere exchanges die staking aanbieden. Bekende crypto brokers zijn Bitvavo, Binance en Bitstamp. Wat het beste platform is om je cryptocurrencies op te bewaren is afhankelijk van jouw wensen. Wil je het hoogste rendement, grootse aanbod aan cryptocurrencies of kies je voor gebruikersgemak?

Welke cryptocurrencies geven de beste rewards?

VIDEO: *URGENT* Bitcoin Is Breaking Out WORLDWIDE
CryptosRUs Clips

De beloning die je krijgt voor je bezit is niet (alleen) afhankelijk van de keuze voor de cryptocurrency zelf maar ook van het platform. De rentes die exchanges voor staking bieden verschilt sterk. Ook verandert de koers van sommige coins regelmatig, wat het rendement inschatten lastig maakt.

Sources


Article information

Author: Jennifer Anthony

Last Updated: 1703113922

Views: 605

Rating: 4.3 / 5 (77 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jennifer Anthony

Birthday: 1928-02-17

Address: 4194 Potter Way, Ramirezland, MS 69424

Phone: +4839433273819330

Job: Article Writer

Hobby: Lock Picking, Running, Survival Skills, Coin Collecting, Drone Flying, Telescope Building, Quilting

Introduction: My name is Jennifer Anthony, I am a forthright, honest, candid, unwavering, valuable, Determined, esteemed person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.