header banner
Default

Teens uit de hele wereld leren in de Sint-Pietersabdij Nederlands: "Maken zelfs hun eigen radioshow"


Table of Contents

Golfen in het Citadelpark en elkaar tekenen op het Sint-Pietersplein: het programma is goed gevuld. — © IF

Gent -

De Sint-Pietersabdij wordt dezer dagen ingepalmd door een bont, jong gezelschap. Het zijn nieuwe Gentenaars uit Nigeria, Colombia, Oekraïne en heel wat andere landen, die er op taalkamp zijn en hun Nederlands bijspijkeren. Dat doen ze met activiteiten in de stad, en zelfs met een eigen radioshow.

Lisset (13) werd geboren in Colombia, Emmanuel (12) in Nigeria en Cedric (13) in de Filipijnen. Samen met een twintigtal leeftijdsgenoten gaan ze twee weken op ‘kamp’ in de Sint-Pietersabdij. Al deze jongeren verhuisden onlangs naar Gent, en volgden tijdens het schooljaar OKAN-lessen (voor anderstalige nieuwkomers). Tijdens de zomervakantie komen ze veel minder met het Nederlands in contact, waardoor een deel van de opgebouwde kennis verloren dreigt te gaan. (lees verder onder de foto)

Er staat onder meer een graffitiworkshop op het programma. — © IF

Golfen in het park

“De meesten spreken thuis immers een andere taal, en vaak zelfs meer dan één”, zegt Tom Vandevelde, projectcoördinator en animator bij Roeland, de vzw die de kampen organiseert in het kader van de Gentse Zomeracademie, met steun van Stad Gent en de Vlaamse Overheid.

“We werken dagelijks twee uur aan hun Nederlands op een speelse, maar effectieve manier. We organiseren quizjes, of laten hen elkaar tekenen en er de lichaamsdelen bij schrijven. ’s Namiddags staat er altijd een leuke activiteit op het programma, zoals een wandeling door Gent of een golfspel in het Citadelpark.”

Zendtijd

Maar het hoogtepunt van de week, voor veel deelnemers? Dat is radio maken vanuit de Sint-Pietersabdij. “Ze mogen hun ‘zendtijd’ helemaal zelf inkleden”, zegt Vandevelde. “Sommigen doen iets rond sport, anderen draaien vooral Nederlandstalige plaatjes. Er is zelfs een groepje dat een uitzending maakt rond de gekste Nederlandse woorden. Stopcontact, bijvoorbeeld, dat snappen ze niet. Waarom heet dat zo als je er net contact mee moet maken?, lachen ze dan.”

Zin om deze zomer mee te helpen aan een kamp? Roeland vzw is altijd op zoek naar vrijwilligers, vooral voor de week van 14 tot 18 augustus. Geïnteresseerden mogen zich melden via [email protected].

De weg uitleggen in het Nederlands, hoe moet dat weer? — © IF

Sources


Article information

Author: Peter Wood

Last Updated: 1703166481

Views: 717

Rating: 4.4 / 5 (55 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Peter Wood

Birthday: 2001-05-05

Address: 7914 Kim Flat Apt. 072, Jenkinsberg, UT 71713

Phone: +3693231811896903

Job: Electrician

Hobby: Playing Chess, Calligraphy, Poker, Skiing, Billiards, Basketball, Running

Introduction: My name is Peter Wood, I am a unguarded, resolved, cherished, bold, apt, honest, unreserved person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.