header banner
Default

Temettü hesaplama süreci nedir?


Borsa iş sahasından temettüye örnek vermek gerekirse bu alanda işlem gören şirketlerin kar payı yani kazançları nakit olarak ya da hisse senedi olarak dağıtılmaktadır. Dağıtılan bu nakit veya hisse senedi temettüdür. İşte, temettü hakkında bazı bilgiler

Temettü Nedir? 

Temettü, bir şirketin karından dağıttığı kâr payıdır. Hisse senedi sahipleri, şirketin karından pay alabilirler ve bu paya "temettü" adı verilir. Temettü, genellikle yıllık olarak dağıtılır ve hisse senedi sahiplerine her bir hisse için belli bir miktar ödenir. Temettü, şirketin performansına, karına ve yönetim politikalarına bağlı olarak değişebilir.

Temettü Nasıl Hesaplanır? 

Temettü hesaplamasında hisse senetlerinin nominal değerlerle ölçülmesi söz konusudur. Hatta bu değer borsa alanında 1 TL olarak belirtilmektedir. Burada temettü hesaplamasına bir örnek verelim. Farz edelim ki bir şirket %20 oranında temettü dağıtıyor olsun. Biz de bu şirkete ortak olmamız durumunda her bir hisse senedi için 1 TL nominal değer karşılığı almış oluruz. Yani 0,20 TL 20 kuruş kar payı temettü bedeli alınmış olur. 

Yatırımcı eğer 1000 adet hisse senedine sahipse her bir hisse senedi için hesaplanarak temettü tutarını 200 TL alacaktır. 

Bu temettü bedelinden faydalanmak için hisse senedi satın alınmalıdır. Şirketin de kar payı dağıtımı için belirlediği bir tarih vardır. Bu tarihten en az bir gün önce hisse senedine sahip olursak temettü bedelini alabiliriz. Temettü tutarları bu şekilde hesaplandıktan sonra belirlenen tarihte yatırımcıların hesabına nakit olarak dağıtılır yani yatırılır. 

Temettü Ne Zaman Verilir ve Dağıtılır? 

Temettü bedeli hisse senedi alan yatırımcılara şirketin belirlediği tarihte dağıtılır. Şirket temettü bedelini bilinen şekilde hesaplar ve belirli tarihte de yatırır. Temettünün ne zaman verileceği yani dağıtılacağı şirketin bazı durumlarına göre karar verilir. 

Her şirketin temettü dağıtım takvimi vardır. Bu takvim yıllık olarak oluşturulur. Örneğin borsa alanı için temettü bedeli ilgili şirketin yıllık net dönem karı üzerinden verilir. Bu cümleden de anlayacağımız gibi temettü bedelleri genellikle her sene içerisinde yılın sonunda dağıtılır. 

Şirketin dağıtım yapacağını açıkladığı temettü takvimi ise her sene olacak şekilde yayınlanır. Örneğin 2022 senesi borsa temettü takvimi şeklinde araştırma yaparak temettü bedellerinin yıl içerisinde ne zaman dağıtılacağını öğrenebiliriz.

Sources


Article information

Author: Diane Moody

Last Updated: 1702551841

Views: 632

Rating: 4.6 / 5 (69 voted)

Reviews: 96% of readers found this page helpful

Author information

Name: Diane Moody

Birthday: 1980-05-23

Address: 832 Dunn Parks Suite 572, Wrightmouth, CA 20888

Phone: +4063490630434699

Job: Astronomer

Hobby: Amateur Radio, Playing Chess, Billiards, Snowboarding, Coffee Roasting, Sewing, Bowling

Introduction: My name is Diane Moody, I am a accomplished, daring, exquisite, talented, striking, priceless, ingenious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.